fbpx

Seminar i pozorišna radionica “Unapređivanje vrednosti tolerancije i razumevanja kroz kritičko razmišljanje i kreativnost”

By January 25, 2018Seminari, Vesti

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je od 14. do 19. januara 2018. godine organizovao seminar i pozorišnu radionicu za 20 srednjoškolaca iz Beograda i Novog Pazara. u prostorijama Kuće ljudskih prava u Beogradu. Seminar se organizovao u okviru projekta “Unapređivanje vrednosti tolerancije i razumevanja kroz kritičko razmišljanje i kreativnost” koji ima za cilj da poveća znanja mladih u oblasti zaštite ljudskih prava i podstakne ih na omladinski aktivizam u oblasti suzbijanja nasilnog ekstremizma.Predavači/ce i radioničari bili su stručnjaci iz oblasti političkih nauka, sociologije, kulture, medija, i predstavnici civilnog sektora. Srđan Barišić, sociolog, je u okviru predavanja “Pojam ekstremizma, radikalizacije, fundamentalizma; međureligijski dijalog nasuprot klerikalizmu“, govorio o osnovnim pojmovima i doprineo prevazilaženju terminološke konfuzije koja postoji u ovoj oblasti. Pavel Domonji, politikolog, razgovarao je sa mladima na temu “Multikulturalizam nasuprot etničkom nacionalizmu; pitanje identiteta”. I Jelena Višnjić, politikološkinja, izlagala je na temu “Feminizam nasuprot patrijarhatu; brak, porodica, rađanje”. U popodnevnim časovima polaznici/e su sa pozorišnim rediteljem Zlatkom Pakovićem kroz razgovor i igru, obrađivali iz drugog ugla gore pomenute teme.

Tokom seminara organizovana je i grupna poseta instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti gde nas je pozdravila i Poverenica Brankica Janković, i gde su mladi mogli da čuju više o nadležnostima ove institucije. Nakon toga posetili smo i Misiju OEBS u Beogradu, gde su učesnici razgovarali sa predstavnicima ove institucije, a dobrodošlicu mladima je poželeo i šef Misije OEBS-a u Srbiji, Andrea Oricio.

Nakon seminara mladi će stečena znanja preneti i vršnjacima u školama iz kojih dolaze. Tako će se pet debata organizovati u učeničkim parlamentima srednjih škola u Beogradu i Novom Pazaru.

Projekat se sprovodi uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

ALBUM

Ostavi Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.