fbpx

RAF Challenge 2017 i RAF IT Days 2017

By January 26, 2017Takmičenje

Računarski fakultet od 2009. godine organizuje takmičenje pod nazivom RAF Challenge. Reč je o informatičkom takmičenju sa zadatim temama na kome pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola iz Srbije. Srednjoškolci imaju zadatak da na ponuđenu ili slobodnu temu naprave prezentaciju, animaciju, program, igru ili video. Cilj je da se učenici na što bolji način motivišu da analiziraju i prezentuju informacije korišćenjem raznih računarskih alata.

Od početka samog takmičenja fakultet je dobio i podršku Društva matematičara Srbije i uspešnih IT kompanija u Srbiji. Na finalno nadmetanje pozivaju se srednjoškolci koji uđu u uži izbor, a najbolji se nagrađuju vrednim nagradama. Pored učenika, nagrade dobijaju i profesori i srednje škole sa najvećim brojem prijavljenih takmičara.

Ako vaši učenici znaju da naprave prezentaciju, animaciju, program, igricu ili video fajl, a žele da provere svoja IT znanja i veštine, vole da se takmiče i vide sebe u ovoj oblasti, naša želja je da prihvate izazov i prijave se na takmičenje RAF Challenge 2017. Predaja radova se obavlja u periodu od 9. decembra 2016. do 17. februara 2017. godine, a finale takmičenja (odbrana i prezentovanje radova) će se održati 17. marta od 11 časova u prostorijama Računarskog fakulteta.

Takmičenje je podeljeno u 3 kategorije u kojima učesnici moraju da odgovore na zadatke i zadate teme:

  •  I kategorija – napraviti prezentaciju ili animaciju na temu: „Zašto se baviti informacionim tehnologijama“;
  •  II kategorija – napraviti igricu ili aplikativni softver na temu po izboru;
  •  III kategorija – napraviti video fajl na temu: „Igra“.

Neke od nagrada za učenike su: laptop, putovanje, eksterni hard disk, tablet, Cisco CCNA kurs, mobilni telefoni, antivirus programi, pretplata na IT časopise, stručna kompjuterska literatura i druge.

Sve informacije dostupne su na zvaničnom sajtu fakulteta: https://raf.edu.rs/raf-challenge. U organizaciji Računarskog fakulteta iz Beograda, u periodu od 31. marta 2017. do 3. aprila 2017. godine, u prostorijama Računarskog fakulteta održaće se IT seminar „RAF IT days 2017“. Seminar je namenjen talentovanim učenicima srednjih stručnih škola i gimnazija iz Republike Srbije i Republike Srpske, čija interesovanja prevazilaze okvire redovnog školskog programa. Prijava za učešće na seminaru se podnosi elektronskim putem na zvaničnom sajtu (www.rafitdays.com ili www.raf.edu.rs), a sastoji se iz upitnika (osnovne informacije o učesniku) i testa koji sadrži klasična teoretska pitanja, zadatke i algoritamske probleme. Rok za podnošenje prijava je 20. mart 2017. godine. Učešće za 40 odabranih učesnika je besplatno, a učesnicima iz unutrašnjosti je obezbeđen smeštaj.

Ciljevi seminara su promovisanje edukacije, obrazovanja i stručnog usavršavanja mladih ljudi, prezentovanje intelektualnih potencijala učesnika i ostvarivanje saradnje sa institucijama, kompanijama i pojedincima. Glavne teme seminara su informacione i komunikacione tehnologije. Program je koncipiran tako da kroz četiri dana pokrije, kako aktuelne, tako i uskostručne teme koje se odnose na interakciju između čoveka i računara. Pored velikog broja predavanja, organizovaćemo i radionice (WEB programiranje i Računarske mreže) na kojima će učesnici na računarima imati priliku da, uz asistenciju nastavnog osoblja Računarskog fakulteta, unaprede svoja postojeća znanja.

Predavači na seminaru su eminentni stručnjaci zaposleni u društveno odgovornim institucijama i kompanijama koji, osim akademskog, poseduju i veliko praktično iskustvo. Dosadašnji partneri (institucije i komapnije koje drže predavanja) bili su: Adobe, Ambasada Izraela, Assecco, Belgrade Venture Forum, Belit, CET, Cisco, Crater Studio, Digitalna agenda, Društvo Informatičara Srbije, Facebook, FormatPC, Go Daddy, Google, IBM, Institut Mihailo Pupin, Media Education Centar, Micom, Microsoft, Nordeus, Oracle, PortaLibris, PSTech, Računarska gimnazija, Tantrum Solution LTD, Telenor, WhiteCitySoft i drugi.

Sve informacije dostupne su na zvaničnom sajtu fakulteta: https://raf.edu.rs/raf-it-days.

Polazeći od pretpostavke da je u vremenu brzih društvenih promena veoma važno razvijati svest o značaju koncepta održivog razvoja na svim nivoima obrazovanja kao ključnog činioca modernog, evropskog društva, verujemo da ulaganje u mlade predstavlja ulaganje u budućnost zemlje. Smatramo da obrazovanje zbog svog značaja zaslužuje stratešku podršku društva i poseban tretman.

Ovi projekti su u potpunosti neprofitni i, sa tim u vezi, pozivamo Vas da pružite punu podršku organizovanju IT seminara „RAF IT DAYS 2017“ i IT takmičenja “RAF Challenge 2017”, tako što ćete, ukoliko ste u mogućnosti, ove informacije preneti profesorima informatike, matematike i srednjoškolcima, odnosno najaviti događaj na Vašem sajtu. Ukoliko želite da se aktivno uključite u organizaciju ovih događaja, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

U ime svih organizatora i partnera srdačno Vas pozdravljamo.

Ostavi Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.