fbpx

Poziv za osnovni trening iz izgradnje mira u Ohridu

By March 6, 2017Trening

Ukoliko živite na prostorima bivše Jugoslavije, imate više od 21 godine, zanima vas kako žive komšije iz susednih zemalja i želeli bi ste da vaš društveni angažman znači više od redovnog (ne)izlaska na izbore i neobaveznih komentarisanja političkih odluka koje donosi neko drugi, ovo može biti dobra prilika za Vas.

Centar za nenasilnu akciju (CNA) Sarajevo/Beograd poziva Vas da se prijavite za osnovni trening iz izgradnje mira koji će se održati od 20. do 30. aprila 2017. godine u Ohridu, Makedonija.

Posebno vas želimo potaknuti da se prijavite ako:

– Radite u obrazovnim ustanovama; medijima; državnim institucijama

– Aktivni ste u mirovnim organizacijama; građanskim pokretima i udruženjima; političkim partijama

– Dolazite iz udruženja ratnih veterana ili organizacija porodica nestalih i žrtava

– Niste ni u jednoj od gore pomenutih organizacija/institucija, ali imate veliku želju i motivaciju da doprinesete izgradnji mira i menjanju svog društva nabolje

Trening iz izgradnje mira je vid mirovnog obrazovanja koji CNA praktikuje već 20 godina, radeći sa ljudima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Crne Gore i potičući na taj način prekograničnu saradnju i izgradnju poverenja u regionu bivše Jugoslavije.

Učešćem na treningu dobijate priliku da naučite da prepoznate ključne političke i društvene probleme u vašem društvu, te ideje i inspiraciju kako da se aktivno uključite u njihovo rešavanje.

Radi se o intenzivnom desetodnevnom programu koji zahteva visok stepen motivacije učesnika/ca i njihovu spremnost da aktivno učestvuju u procesu rada. Svaki dan je podeljen u dva radna bloka/radionice, jutarnji i popodnevni, u trajanju od po 3,5 sata. Trenerski tim sastavljen od 4 osobe zadužen je za pripremu i vođenje radionica. No, od spremnosti grupe da otvoreno razgovara, i svojim ličnim iskustvima i uvidima doprinese treningu zavisi konačni kvalitet treninga.

Teme koje se najčešće obrađuju na treningu su: nasilje, razumevanje sukoba, suočavanje sa prošlošću, izgradnja mira, nenasilna akcija, kreativna razrada konflikta, uloge polova u društvu, identitet i nacionalni identitet, različitosti, diskriminacija itd.

U zavisnosti od interesovanja i potreba grupe ovom skupu tema se mogu dodati i neke nove teme.

U radu se koriste različite metode interaktivnog rada – plenarne diskusije, rad u malim grupama, iskustvene vežbe, analiza štampanog i video materijala, igre uloga i tako dalje.

Radni jezik treninga je bosanski/hrvatski/srpski. No, cilj nam je da se bolje međusobno razumemo i zato su međusobna ispomoć i korišćenje prevoda i putem drugih jezika, vrlo dobrodošli, posebno za učesnice i učesnike kojima je maternji jezik albanski, mađarski, makedonski ili neki drugi.

Detaljnije informacije možete pronaći na ovom linku.

Ostavi Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.