fbpx

Poziv za inovativne ideje i rešenja u okviru Projekta Lokalni razvoj otporan na klimatske promene

By December 27, 2017Konkurs

„Lokalni razvoj otporan na klimatske promene” je petogodišnji projekat koji ima za cilj da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) i lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijim na promene klime. Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF). Partneri na Projektu su Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Vlada Kraljevine Švedske, Vlada Švajcarske, kao i drugi nacionalni partneri poput Fonda za inovacionu delatnost i Stalne konferencije gradova i opština.

U okviru Projekta postoje dva izazova: Izazov otvorenih podataka (Open Data) i Izazov za inovativna rešenja (Innovation Challenge). UNDP, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine objavilo je 22. novembra 2017.g. Javne pozive za oba izazova lokalnim samoupravama, javnim i privatnim preduzećima, organizacijama civilnog društva i naučno-istraživačkim institucijama, da zajednički osmisle inovativne načine za smanjenje emisija GHG i borbu protiv klimatskih promena, na nivou gradova i opština.

Izazovi će poslužiti identifikaciji nedostataka u praćenju emisija GHG u lokalnim zajednicama širom Srbije i predlaganju rešenja koje lokalne samouprave mogu da primene u cilju uspostavljanja kvalitetnih i lako dostupnih (otvorenih) baza podataka o GHG i prilagođavanja javnih usluga društveno, ekonomski i ekološki održivom razvoju. Očekuju se softverska, tehničko-tehnološka rešenja i biznis modeli koji odgovaraju potrebama i prioritetima lokalnih samouprava. Predlozi treba da se odnose na energetiku, saobraćaj, upravljanje otpadom, poljoprivredu i slične oblasti u kojima se poboljšanja mogu ostvariti kroz:

–  obezbeđivanje energije iz obnovljivih izvora;

–  razvoj “pametnih elektro-mreža”;

–  unapređenje upravljanja otpadom, reciklaže i proizvodnje energije iz otpada;

–  energetski efikasnije javno osvetljenje;

–  optimizaciju javnog saobraćaja i povećanje korišćenja nemotorizovanih vidova prevoza;

–  uvođenje održivih sistema za osvetljenje, grejanje i rashlađivanje, energetsku efikasnost javnih zgrada i domaćinstava i sl.

 

Projekat promoviše partnerski pristup u odgovoru na postavljene izazove. Pored nagrada za najbolje ideje, učesnici Izazova dobiće stručno-savetodavnu podršku, pomoć u pronalaženju izvora ko-finansiranja i promociju.

Rok za podnošenje projektnih ideja u okviru Izazova za inovativna rešenja je 31.01.2018., a u okviru Izazova otvorenih podataka 28.02.2018.g.

Više informacija pogledajte na: http://inovacije.klimatskepromene.rs.

Ostavi Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.