fbpx

Okrugli sto i javna akcija u okviru projekta Regionalna inkluzivna omladinska inicijativa Srbije 2016.

By March 28, 2017Akcije, Vesti

Posredstvom Udruženja studenata sa hendikepom, KZM Novi Pazar, Asocijacija Prosvetara Sandžaka i Udruženje psihologa Novi Pazar su danas organizovali radni sastanak na temu unapredjenje položaja mladih sa hendikepom. Sastanku su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave, predstavnici udruženja i mladih. Produkt sastanka je umrezavanje institucija i organizacija mladih kako bi poboljšali status mladih sa hendikepom u našoj zajednici.
Nakon radnog sastanka volonteri omladinskih organizacija sproveli su javnu akciju ,,Uključi se i ti” gde su slučajni prolaznici imali mogućnost da se stave u situaciju hendikepa i na taj način uvide barijere društva.

“Slučajni prolaznici su nailazili na razne barijere gde se osobe sa hendikepom susreću svakodnevno. Imali smo priliku kako mlada osoba, slučajni prolaznik, pokušava da upravlja invalidskim kolicima i na određenom delu da se popne i koliko je zapravo to moguće kod nas. Zatim smo imali situaciju gde osobe ne vide i ne čuju i kako ona može da se kreće našim gradom sa ili bez vodiča ili pratioca. Kako to izgleda kada se nađe sa nekim nepoznatim licem i pitanje je koliko su naši sugrađani spremni da pomognu jedenom takvom licu”, kazao je Bahrija Sijarić iz Asocijacije prosvetara Sandžaka.

Sijarić je dodao da upravo ovakvim demonstracijama možemo podići svest ljudi i pokazati im da i osobe sa hendikepom treba da budu ne pored nas već sa nama i da je potrebno uključivati mlade sa hendikepom u  aktivnosti omladinskih organizacija. On je dodao i da se učesnici performansa zapisivali utiske nakon situacije u kojoj su se našli.
Radni sastanak i javna akcija su deo projekta ,,RIOIS 2016 – Regionalna inkluzivna omladinska inicijstiva Srbije” koji je podržalo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, a koje ima za cilj uključivanje mladih sa hendikepom u omladinski život, upostavljanje praktične podrške mladima sa hendikepom u radu udruženja, razvoj inkluzivnih praksi u omladinskim organizacijama i organizovanje servisa podrške u okviru njih.

 

Ostavi Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.