fbpx

Novopazarac jedan od najboljih mladih pijanista sveta

By January 3, 2018Vesti

Novopazarac Adem Mehmedović jedan je od najboljih mladih pijanista u Srbiji i osvajač brojnih međunarodnih priznanja, a sve to postigao je samo zahvaljujući talentu, velikom odricanju i satima vežbanja, u skromnim uslovima.

Ovaj mladić muziku je zavoleo u osnovnoj školi, a kako sam priznaje, ljubav se prvo rodila prema rok end rolu, koja se kasnije preko džeza prelila i na klasiku. Zbog toga se odlučio i da upiše Muzičku školu “Stevan Mokranjac”, odsek klavir.

“Uslovi nisu bili idealni, bio sam gotovo samouk, nisam imao klavir, pijanisti od malih nogu treniraju skale i rade tehničke vežbe, a ja sam to sve morao da nadoknadim. Ipak,zahvalan sam profesoru Džefrisu Pučiću koji je primetio moj talenat, naučio me osnovama sviranja, ali i uopšte o klasičnoj muzici”, rekao je Mehmedović radiju Sto plus.

Kako roditelji nisu mogli da priušte da mu kupe klavir, rukovodstvo škole “Stevan Mokranjac” mu je pozajmilo taj instrument za kojim je on provodio sate, spremajući ispit za srednju muzičku školu u Kragujevcu.

Ispit je jedva prošao, ali je njegovu darovitost ubrzo primetila profesorica Violeta Vasiljević pod čijim mentorstvom je počeo da osvaja i prva priznanja na domaćim takmičenjima.

“U trećoj godini sam, na poziv vrhunskog ruskog pijaniste Jurija Kota, učestvovao na međunarodnoj smotri mladih pijanista u Kirovgradu u Ukrajini gde sam osvojio drugo mesto. Tada me je primetio i profesor sa Akademije umetnosti u Novom Sadu Milan Miladinović, pa sam posle treće godine odmah upisao Muzičku akademiju”, kazao je Mehmedović.

Na toj visokoškolskoj ustanovi završio je osnovne i master studije, a ove godine je izabran i za saradnika u nastavi. Sa samo 22 godine najmlađi je saradnik u nastavi u istoriji Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Iako se niska priznanja nastavila i tokom studiranja, taj period nije bilo nimalo lak.

“Kako bih obezbedio novac za školovanje i nastupe na takmičenjima, morao sam da konobarišem i radim razne teške fizičke poslove. Istovarao sam kamione, cepao i slagao drva zbog čega su mi se profesori ljutili jer sam mogao da povredim prste”, prisetio se mladi Novopazarac.

Adem kaže i da talentovanoj deci, pogotovo u umetnosti, nedostaje sistemska podrška države. Kao primer navodi da on nije primao nikakvu stipendiju, iako se obraćao raznim institucijama.

“Jedinu pravu podršku sam imao od roditelja koji su se puno žrtvovali zbog mene. Sami se borimo, a ja na takmičenjima ne predstavljam samo sebe već i Srbiju i Novi Pazar, što rado naglašavam i čime se ponosim. To što dolazim iz jednog manjeg grada mi daje podstrek da na bini dam sve od sebe”, istakao je Mehmedović i dodao da obožava da svira u punim dvoranama.

U jednoj takvoj u Istanbulu je nastupao i nedavno. U konkurenciji majstora klavira iz celog sveta plasirao se u 10 najboljih, iako je bio ubedljivo najmlađi među njima.

“Dobio sam izuzetne kritike i to će mi puno značiti u nastavku školovanja i karijere. Voleo bih da upišem postdiplomske studije na Mocarteumu u Salcburgu, kod profesora Žaka Ruvijea”, nada se Adem.

Rahmanjinov najomiljeniji

Omiljeni kompozitor mladog novopazarskog pijaniste je čuveni Aleksandar Rahmanjinov, a ništa manje ne ceni i velikane poput Frederika Šopena, Johana Sebastijana Baha, kao i Aleksandra Skriabina.

Izvor: Radio StoPlus

Ostavi Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.