fbpx

Nastavak podrške za brži ekonomski razvoj Novog Pazara

By May 29, 2018Vesti

Delegacija švajcarske Agencije za razvoj i saradnju (SDC), koju predvodi direktorka kancelarije u Srbiji, gospođa Ursula Lojbli, boraviće u jednodnevnoj poseti Novom Pazaru. Tokom posete švajcarskoj delegaciji će bti predstavljeni rezultati u domenu zapošljavanja mladih, postignuti kroz program „Znanjem do posla“.

 Prezentacija rezultata zakazana je za sredu 30. maja 2018, u 11 časova u prostorijama Kancelarije za mlade, koja je uz Omladinski klub i Udruženje psihologa, lokalni partner programa „Znanjem do posla“. Prezentaciji će prisustvovati i predstavnici programa “Znanjem do posla”, partnerskih kompanija i mladih koji su učestvovali u programima obuke na radnom mestu.

Povećanje zapošljivosti mladih u Srbiji na socijalno inkluzivan način i kroz model međusobne saradnje privrede, lokalnih samouprava, obrazovnih institucija i nevladinog sektora glavni je cilj programa „Znanjem do posla“, koji se pored Novog Pazara realizuje u još četiri lokalne zajednice u Srbiji.

 Program je u Novom Pazaru podržao realizaciju tri projekta obuke na radnom mestu za ukupno 54 nezaposlenih, mlađih od 30 godina i to za zanimanja tehnologa u mlekarstvu, tapetara i krojača džinsa.  Kroz program obuke za krojača džinsa prošlo je 24 mladih u kompaniji “Maksers”, a za njegovu realizaciju obezbeđeno je 31.000 švajcarskih franaka.  Za obuku 15 novih tapetara u kompaniji “Numanović” odvojeno je 17.000 švajcarskih franaka, dok će još 15 mladih biti obučeno za tehnologe u mlekarstvu u projektu vrednom 23.500 švajcarskih franaka koji se realizuje u saradnji sa Agroklasterom “Pešter”.

Posebna sredstva izdvojena su za projekat podizanja zapošljivosti mladih sa smetnjama u razvoju. U njega je uloženo blizu 39.000 franaka, od čega će direktnu korist imati 20 mladih Pazaraca sa smetnjama u razvoju.  Sredstva su obezbeđena iz donacije Vlade Švajcarske kao podrška bržem ekonomskom razvoju Novog Pazara i Srbije.

Nakon prezentacije, delegacija SDC sa predstavnicima Švajcarske ambasade i programa “Znanjem do posla”, posetiće fabriku nameštaja Numanović i Agroklaster „Pešter“.

Ostavi Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.