fbpx

Trenutno aktivni konkursi za volonterske kampove

BESPLATNI kamp za devojčice koje interesuje nauka!

By | Medjunarodni volonterski kampovi | No Comments
Ujedinjene nacije i Stejt department zajedno sponzorišu  projekat uključivanja devojčica u STEAM (science, technology, engineering, art, and mathematics). Ove godine, uz logističku pomoć Američkog saveta iz Beograda, organizuju kamp u blizini Prištine- ciljna grupa su devojčice koje su sada drugi i treći (mada može i prvi) razred srednje škole. Kamp je u periodu 18-31. avgust 2019.
 
Ako želiš da saznaš kakvo ti obrazovanje za budućnost treba, na koje univerzitete treba da ideš, ali i kako rade tvoji budući poslodavci i šta je potrebno da bi uspela u svetu razvijene nauke, prijavi se! 
Kvalitet i bezbednost na prvom mestu! O GirlUp inicijativi, pročitaj ovde, a o samom kampu pročitaj ovde
Evo više informacija na engleskom jeziku.
 
The WiSci Girls STEAM Camp will be held in Pristina, Kosovo from August 18-31, 2019 for girls from the United States, Kosovo, the Republic of Georgia, Macedonia, and Serbia. The camp will be hosted at the University of Pristina. Camp participants will sleep in supervised dormitories and participate in daily STEAM activities in classrooms, except for specifically designated off-site excursions.
 
Eligible applicants: Girls, ages 15 to 18 at the time of the camp, with at least one year of high school remaining during the 2019-2020 school year, who are citizens or residents of participating countries.
 
This is the link for applicants from outside the US: https://girlup.typeform.com/to/c8Yd6R
 
Ukoliko roditelji ili ti sama imate pitanja, pišite na ovaj mejl.

MEĐUNARODNI KAMPOVI U SVETU

To što nemaš debeli novčanik, pasoš i bogate rođake u inostranstvu, ne znači da i ovo leto treba da sediš kod kuće i ogovaraš one koji su otputovali. Tvoje je samo da odgovoriš na sledeća pitanja, a ima ko će da organizuje tvoje letovanje!

Ovog leta želim da:

1. upoznam neke druge mirise, zvuke, mesta, događaje i ljude
2. naučim sasvim nove veštine
3. obnovim znanje stranog jezika
4. steknem prijatelje iz celog sveta
5. doprinesem da Zemlja postane zdravije i pravednije mesto

Ako imaš barem tri pozitivna odgovora, odaberi čime ćeš se baviti. Ovo su tek neki od kampova u ponudi od preko 2500 kampova koje možete prelistati OVDE

Evropski volonterski servis

Ako imate između 17 i 30 godina, željni ste da posvetite 2–12 meseci vašeg vremena doprinoseći lokalnim projektima i lično se razvijate upoznajući novu zemlju, njene običaje i jezik, a još ste i puni entuzijazma i energije, vi ste pravi kandidat za volontera Evropskog volonterskog servisa!

Evropski volonterski servis (European Voluntary Service) je projekat u kom učestvuju volonterske organizacije iz cele Evrope. EVS omogućava mladim ljudima (od 17 do 30 godina) da kao volonteri, radeći na nekom projektu, provedu od 2 do 12 meseci u nekoj evropskoj zemlji. Volonterima je obezbeđen smeštaj, hrana, osiguranje, putni troškovi, kurs jezika i džeparac. Sve informacije o aktuelnim EVS projektima možete naći u bazi akreditovanih EVS organizacija.

EVS je deo programa za mlade (Erasmus+ Program) Evropske komisije koji promoviše mobilnost mladih i neformalno učenje kroz međunarodne aktivnosti vezane za razmene mladih. Cilj je da se omogući neformalno iskustvo i učenje za mlade ljude, ohrabrujući njihovo društveno uključivanje i aktivno učestvovanje, unapređujući njihovu mogućnost za zaposlenje i dajući im mogućnost da pokažu solidarnost sa drugima. Svaki EVS projekat za cilj ima uzajamnu podršku razvoju samog volontera i lokalne zajednice u kojoj volonter radi, čime se stiče uspostavljanje novih prijateljstava i razmene iskustava. Tema projekta je veoma široka: od zaštite životne sredine, kulturnog nasleđa, umetnosti i kulture, rada sa mladim ili starijim osobama, do sporta ili rada u omladinskim organizacijama.

EVS program pokriva sve stvarne troškove volontera: avionski prevoz (i/ili voz druge klase) do mesta gde e program održava, viza i vakcinacija (ako je potrebno), osiguranje, smeštaj i ishrana i mesečni džeparac.

Zvuči zanimljivo?

Tokom godine postoji nekoliko rokova na koje mogu da odgovore organizacije koje žele da budu domaćini EVS volontera:

Rok za organizacije koje apliciraju Nacionalnim agencijama u svojim zemljama Projekat može da počne u ovom periodu 
4. februar od 1. maja do
30. septembra
30. april od 1. avgusta do
31. decembra
1. oktobar  od 1. januara do
31. maja

Potrebno je bar 3 meseca od tog roka na nacionalnom nivou do početka projekta. Znači, ako vas izabere organizacija koja aplicira 4. februara, moći ćete da idete tek posle 1. maja, a da bi vas izabrala morate da je kontaktirate pre tog roka, što znači da treba bar mesec dana ranije da zakažete sastanak i dođete do naše kancelarije na razgovor. Ovako veliki razmak od momenta prijavljivanja do početka programa uzrokovan je neminovnom birokratijom koja prati svaki program Evropske komisije. Kad se ima na umu još i to da u svakoj od zemalja članica postoji nacionalno telo koje odobrava svaki pojedinačni program, tj. volontera (nakon što ga organizacija gde će volontirati odabere/prihvati za konkretan projekat), u vidu Nacionalne agencije za mlade, obično u okviru Ministarstava za socijalni rad ili omladinu, razumljivo je zašto procedura dugo traje. Sve ovo podvlači težinu vaše odluke da izaberete EVS program, jer, kada izaberete program i organizacija koja ga je objavila potvrdi da ste vi pravi kandidat, onda je odustajanje praćeno brojnim posledicama po tu organizaciju. Imajte to u vidu.

Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije su tokom poslednjih nekoliko godina, koliko postoji Evropski volonterski servis, poslali dugoročne EVS volontere u Italiju, Portugal, Španiju, na Island, Maltu, u Francusku, Nemačku, Poljsku, Grčku, Sloveniju, Slovačku, Češku, Veliku Britaniju, Holandiju, Belgiju, Rumuniju, Bugarsku, Tursku, Švedsku i Mađarsku, a primili ih iz Poljske, Francuske, Španije, Austrije, Švedske, Mađarske, Holandije, Slovačke i Litvanije.

Možda je važno takođe napomenuti da, za razliku od ostalih načina volontiranja, volonteri MIS-VSS-a koji odlaze na EVS projekte ne plaćaju troškove prijavljivanja za ovaj program (ukoliko vas prime na program, Evropska komisija će pokriti te troškove). Svaku ponuđenu EVS poziciju objavljujemo na našoj mejling listi na koju ćete biti prijavljeni  pošto budete došli do nas na sastanak. Ukoliko ste zainteresovani za EVS, posetite i  stranicu programa Mladi u akciji Evropske komisije, kao i međunarodni Vodič.

MEĐUNARODNI VOLONTERSKI SERVISI

Danas se međunarodna razmena volontera kroz radne kampove obavlja među globalnim i regionalnim mrežama volonterskih organizacija:

 1. The Alliance of European Voluntary Service Organizations
 2. Service Civil International (SCI)
 3. Coordinating Committee of International Voluntary Services (CCIVS)
 4. Network for Voluntary Development in Asia (NVDA)
 5. South East European Youth Network (SEEYN)

Druge mreže volonterskih organizacija takodje se bave međunarodnom razmenom volontera, kao i lobiranjem, uspostavljanjem i održavanjem kontakata sa institucijama i agencijama, organizuju razne aktivnosti/seminare, obavljaju istraživanja i objavljuju publikacije kako bi poboljšali kvalitet razmena. Organizacije članice su međunarodne ili nacionalne.

 1. Association of Voluntary Service Organisations (AVSO)
 2. Action d’Urgence Internationale (AUI)
 3. International Cultural Youth Exchange (ICYE)
 4. European Federation of Intercultural Learning (EFIL)
 5. Voluntariato Internazionale Donna Educazione Svilluppo (VIDES)
 6. Voluntary Service Overseas (VSO)
 7. Internationaler Versohnungsbund
 8. United Nations Volunteers (UNV)
 9. Centre européen du volontariat (CEV)

 ŠTA?

Volonterski kamp je jedinstven oblik volonterskog rada, predviđen za sve ljude dobre volje između 14 i 80 godina. Učesnici iz različitih zemalja radom na kampovima daju svoj doprinos pre svega lokalnim zajednicama. Svaki radni kamp je drugačiji zbog broja učesnika (obično od 6 do 30 volontera), njihovog porekla i, naravno, njihovih ličnosti.

ZAŠTO?

Putovanja, želja da se posete neobična mesta, upoznaju zanimljivi ljudi, nauče nove veštine ili osveži i unapredi znanje stranih jezika glavni su motivi za volontiranje. Osim toga, a što je najvažnije, želja da se dobrom voljom promeni svet.

Međunarodni volonterski servis (IVS – International Voluntary Service):istorija

Međunarodni volonterski servis promoviše razumevanje među narodima, razmenu znanja među kulturama, angažovanje na globalnom nivou, međunarodnu saranju i mir. Za razliku od drugih oblika turizma i putovanja, međunarodni volonteri su u jedinstvenoj prilici da izgrade svoje veštine, stavove i sposobnosti u vezi sa interkulturalnošću, pošto su u direktnom kontaktu sa lokalnim stanovništvom sa kojim istražuju kulturne razlike i sličnosti kroz zajednički život i rad. Ove veštine, stavovi i sposobnosti se smatraju sve više važnim u današnjem globalizovanom društvu i tržištu.
Iako se ranije smatralo da je sam kontakt sa novom kulturom dovoljan da nadogradi interkulturno razumevanje i sposobnost, u današnje vreme istraživanja pokazuju da kontakt sa drugim kulturama može da dovede do razvijanja interkulturnih sposobnosti tek u pravim uslovima. Rezultati kontakta sa drugi kulturama kroz volonterski rad zavise od sposobnosti volonterske organizacije da olakša proces spoznaje i prirodu volonterske aktivnosti, ali i od samog volontera i njegove spremnosti na promenu.
Tipovi međunarodnih volonterskih programa su veoma različiti i aktivnosti, ciljevi i organizacije se često veoma razlikuju. Vrlo je važno pravilno organizovati sam program volontiranja, jer u suprotnom može da bude kontraproduktivan i neefikasan i da dovede do stvaranja još jačih predrasuda, smanjenog nivoa tolerancije i čestih nerazumevanja kulturnih obrazaca.

Pokret međunarodnih volonterskih kampova je pokret koji u svojoj osnovi nosi reakciju na konflikt. Pjer Seresol (Pierre Ceresole), švajcarski pacifista koji je bio svedok masakra i mržnje u Prvom svetskom ratu, prisustvovao je sastanku inauguracije Fellowship of Reconciliation 1919. godine, gde je nemacki delegat, Volter Koč (Walter Koch), čiji je brat bio ubijen u Verunu, rekao: “ Pričamo već dva dana. Da li je priča sve što možemo da uradimo?“. Seresol i Koč su predložili nešto praktično i kreativno – da rade zajedno na obnovi. Pronašli su Esnes, razrušeno francusko selo spremno da ugosti grupu međunarodnih volontera.
Grupu su činili Nemci, Britanci, Mađari, Švajcarci, Austrijanci, Holanđani i francuski meštani, koji su radili na izgradnji porušenih domova. Sve osobe dobre volje su bile dobrodošle.
Posle određenog vremena, pojedinci među lokalnim sanovništvom su govorili da je prisustvo stranaca „uvreda za pokojne Francuze“ a potom su nemački i austrijski volonteri zamoljeni da napuste kamp. Ova reakcija je uzdrmala i negirala osnovnu ideju pomirenja i projekat je obustavljen.
Iako se prvi kamp nije završio uspešno, njihovi učesnici su uvideli potencijal koji nosi – radeći zajedno, rame uz rame, na zadatku od zajedničkog interesa, živeći, hraneći se i odmarajući zajedno, ljudi zaista mogu da razumeju onog drugog i nauče nešto od njega, na način koji nijedna druga aktivnost osim međunarodnog radnog kampa ne može da pruži. Danas, posle bezmalo jednog veka, lavina koju je pokrenuo prvi kamp godišnje broji preko 3 miliona volonterskih sati i skoro milion volontera na svim kontinentima.

MTV i LTV programi

Objasnili smo vam u prethodnom segmentu malo više o programu dugoročnog volontiranja koji podržava Evropska Komisija u okviru svog programa za mlade, Evropskog volonterskog servisa. Osim što smo primali i slali volontere u okviru ovog programa, to smo već godinama činili u okviru jednog drugog oblika dugoročnog volontiranja, Medium & Long Term Volunteering (MTV/LTV) ili srednjeročnog i dugoročnog volontiranja. U pitanju su projekti od 3 do 12 i više meseci trajanja. Tako je pre nekoliko godina jedna naša volonterka radila u pariskoj kancelariji našeg partnera iz Francuske, Konkordiji, druga je bila, pre tri godine, „Placement Officer“ u SCI ITALY u Rimu, dok skorašnje iskustvo volonterke koja je radila u kancelariji našeg švedskog partnera možete pročitati u delu sa iskustvima volontera. Više volontera je boravilo u Japanu tri odnosno šest meseci, takođe na programu MTV. Zatim slede bilateralne razmene sa Italijom, Nemačkom, Francuskom, zemljama Balkana… Ono što je prednost ovog načina odlaska na duže vreme u inostranstvo u odnosu na EVS je mnogo jednostavnija – direktnija i brža procedura prijavljivanja i primanja volontera; osim toga, ne postoji uslov da kandidati moraju biti između 18–30 godina da bi učestvovali na programu. Međutim, ono što je definitivno njegova mana, posebno u odnosu na visokoorganizovani program EVS je taj što obično nisu pokriveni putni troškovi odlaska u zemlju – odredište i što partner nije obavezan i obično ne organizuje kurseve jezika zemlje domaćina (dok su u EVS-u obe stavke pokrivene), između ostalog.

Zato, iako je vama i nama to nešto komplikovanije, prijavljivanje za EVS program, naravno ukoliko ispunjavate uslove godišta i onoga što se traži od konkretnog projekta, je ipak, složićete se primamljivije od MTV/LTV. Ali, ukoliko su vam primamljivi ovakvi programi, ne oklevajte, javite nam se. Rado ćemo se potruditi i pomoći vam da postanete deo velike populacije koja je na ovaj način putovala.

Da biste dobijali ponude MTV i LTV programa, treba da se prijavite na listu [email protected] tako što ćete poslati prazan mejl na [email protected]. Ostale LTV i MTV možete naći ovde. Ipak, pre prijave insistiramo da dođete do nas jednog četvrtka u 15 sati, kada inače imamo sastanak o dugoročnom volontiranju. Potrebno je prethodno da se najavite na [email protected] i naglasite da ste zainteresovani za MTV i LTV programe.

Korisni linkovi