fbpx

IT takmičenje i seminar za srednjoškolce na Računarskom fakultetu

By 21 јануара, 2020Seminari

Računarski fakultet od 2009. godine organizuje takmičenje pod nazivom RAF Challenge. Reč je o informatičkom takmičenju sa zadatim temama na kome pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola iz Srbije. Srednjoškolci imaju zadatak da na ponuđenu temu naprave prezentaciju, program, igru ili video. Cilj je da se učenici na što bolji način motivišu da analiziraju i prezentuju informacije korišćenjem raznih računarskih alata.

Od početka samog takmičenja fakultet je dobio i podršku Društva matematičara Srbije i uspešnih IT kompanija u Srbiji. Na finalno nadmetanje pozivaju se srednjoškolci koji uđu u uži izbor, a najbolji se nagrađuju vrednim nagradama. Pored učenika, nagrade dobijaju i profesori i srednje škole sa najvećim brojem prijavljenih takmičara.

Ako znate da napravite prezentaciju, program, igricu ili video, a želite da provere svoja IT znanja i veštine, volite da se takmiče i vidite sebe u ovoj oblasti, naša želja je da prihvate izazov i prijavite se na takmičenje RAF Challenge 2020. Predaja radova se obavlja u periodu od 18. novembra 2019. do 15. februara 2020.  godine, a finale takmičenja (odbrana i prezentovanje radova) će se održati u martu 2020. godine u prostorijama Računarskog fakulteta (datum će naknadno biti objavljen na sajtu fakulteta).

Takmičenje je podeljeno u 3 kategorije, potrebno je izabrati jednu u kojoj učesnici moraju da odgovore na zadatak i zadatu temu:

I kategorija – napraviti prezentaciju na temu: Uticaji automatizacije poslova na savremeno društvo“,                II kategorija – napraviti igricu ili aplikativni softver na temu „Inovativna primena softvera uz društvene igre“ , III kategorija – napraviti video fajl na temu: „Igra svetla i senke“. Neke od nagrada za učenike su: laptop, eksterni hard disk, IT kursevi, tablet, grafička tabla, mobilni telefoni, antivirus programi, pretplata na IT časopise, stručna kompjuterska literatura i druge.

Prijavljivanje i slanje rada vrši se u jednom koraku putem linka: https://raf.edu.rs/raf-challenge-2020/prijava-nova

Sve informacije dostupne su na zvaničnom sajtu fakulteta: https://raf.edu.rs/raf-challenge-2020/raf-challenge-2020

U organizaciji Računarskog fakulteta iz Beograda održaće se četvorodnevni IT seminar „RAF IT days 2020“ tokom aprila 2020. godine u prostorijama fakulteta (datumi će biti naknadno objavljeni na sajtu fakulteta).

Seminar je namenjen talentovanim učenicima srednjih stručnih škola i gimnazija iz Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, čija interesovanja prevazilaze okvire redovnog školskog programa.

Prijava za učešće na seminaru se podnosi elektronskim putem na zvaničnom sajtu (https://raf.edu.rs/raf-it-days-info/prijava) i sastoji se iz upitnika (osnovne informacije o učesniku) i testa koji sadrži klasična teoretska pitanja, zadatke i algoritamske probleme. Rok za podnošenje prijave je 20. mart 2020. godine. Učešće za 50 odabranih učenika je besplatno, a učesnicima iz unutrašnjosti je obezbeđen smeštaj.

Ciljevi seminara su promovisanje edukacije, obrazovanja i stručnog usavršavanja mladih ljudi, prezentovanje intelektualnih potencijala učesnika i ostvarivanje saradnje sa institucijama, kompanijama i pojedincima. Glavne teme seminara su informacione i komunikacione tehnologije. Program je koncipiran tako da kroz četiri dana pokrije, kako aktuelne, tako i uskostručne teme koje se odnose na interakciju između čoveka i računara. Pored velikog broja predavanja, organizovaćemo i radionice na kojima će učesnici na računarima imati priliku da, uz asistenciju nastavnog osoblja Računarskog fakulteta, unaprede svoja postojeća znanja.

Predavači na seminaru su eminentni stručnjaci zaposleni u društveno odgovornim institucijama i kompanijama koji, osim akademskog, poseduju i veliko praktično iskustvo. Dosadašnji partneri (institucije i komapnije koje drže predavanja) bili su: Ambasada Izraela, Privredna komora Beograda, Društvo Informatičara Srbije, Udruženje e-Razvoj, Digitalna agenda, Infostud, AIESEC, Radio Beograd 2, Svet Kompjutera, Internet Ogledalo, Portal Srednje škole, IBM, Facebook, Assecco, Oracle, Adobe, Belit, CET, Računarska gimnazija, WhiteCitySoft, Micom, Media Education Centar, Microsoft, Nordeus, NetCast, Turistička organizacija Beograda, FormatPC, Google, ECDL, Tantrum Solution LTD, PortaLibris i drugi.

Sve informacije dostupne su na zvaničnom sajtu fakulteta: https://raf.edu.rs/raf-it-days .

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.