fbpx

Čitava Srbija na Goliji u omlainskom kampu

Na Dajićkom brdu planine Golija  svečano je otvoren omladinski kamp koji je okupio stotinu mladih iz nekoliko gradova Srbije. Ovaj projekat pokrenula je lokalna Kancelarija za mlade Ivanjica, a finansiralo ga je  Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije uz veliku podršku opštine Ivanjica. Savremeno kamp naselje izgradjeno je  na Dajičkom brdu na planini Goliji.

  • U ime opštine Ivanjica želim vam ugodan boravak u ovom savremenom kamp naselju i nadam se da ćete imati vremena da upoznate bar deo naše prelepe planine. Pohvalio bih lokalnu Kancelariju za mlade koja je aplicirala ovaj projekat, Ministarstvo omladine i sporta kao i lokalnu samoupravu jer su prepoznali značaj omladinskog kampa, prevashodno kada je reč o mladima i njihovim aktivnostima ali i samom razvoju turizma na Goliji.-rekao je predsednik SO Ivanjica, Aleksandar Tripković.

Kamp na planini Golija obuhvata prostor od 19.4 ara na kom se nalazi novoizgrađeni objekat površine 67 metara kvadratnih koji sadrži toalete, kupatila, kuhinju i nekoliko višenamenskih prostorija. Dvorište kampa uređeno je kroz postavljanje poligona za vezbanje, Amfiteatra za predavanja u prirodi i sprava u vidu ljuljaški, klackalica, klupa itd. U okviru dvorišta nalazi se i kamping prostor.

  • Objekat je izgrađen u skladu sa pravilima Parka prirode Golija i Kamping asocijacije Evrope. Radili smo ga vođeni jasnim ciljem pružanja prilike mladima da vreme provedu u zdravoj sredini, odvojeni od smoga, dima i računara. Sa druge strane želeli smo da imamo uređen prostor gde možemo organizovati  događaje poput ovog danas koji okupljaju veliki broj kampera iz svih krajeva Srbije kao i naše prijatelje iz okolnih zemalja. Već sedam godina organizujemo kampove gde deca imaju stručna predavanja na različite teme vezano za snalaženje i preživljavanje u prirodi ali i za samu Goliju-Park prirode i rezervat biosvere. Prethodnih godina bili smo locirani u Ivanjici pa na Kušićima a sada imamo svoj objekat I okolni prostor. ZahvalniMinistarstvu omladine i sporta i lokalnoj samoupravi Ivanjica. Hvala i našim novim komšijama na Goliji i volonterima koji su mnogo truda, rada uložili u izgradnju ovog kampa.-rekao je koordinator Kancelarije za mlade opštine Ivanjica, Ivan Stamenić.

Cilj ‘’Eko kampa’’ jeste promocija volonterizma i aktivizma mladih, izlaska u prirodu, zdravih stilova života, važnosti zaštite životne sredine, zdrave okoline, zdravlja i afirmisanje planine Golija kao velikog turističkog potencijala.

Niz aktivnosti obuhvatiće teme zaštite životne sredine, parka prirode, zdravlja, rekreacije, kao i ishrane mladih. Deo kampa će biti posvećen upoznavanju i proveri izviđačkih veština, veštarstva i znanja aktivnosti vezanih za program izviđača, kao i opšteg znanja o ekologiji. Na kampu će učešće uzeti i “Služba za delovanje u vanrednim situacijama” opštine Ivanjica kroz organizaciju aktivnosti vezanih za bezbednost i preživljavanje u prirodi. Pored navedenih aktivnosti, učesnici će moći da uživaju u sportu, društveno korisnim aktivnostima i kulturno zabavnom programu, kao i proveri njihove orjentacije u prostoru kroz takozvani “Orjentiring”. Na kampu će prisustvovati: volonteri lokalnih Kancelarija za mlade iz regiona i širom Srbije, planinke i izviđači, kao i saradnici Kancelarije za mlade opština Ivanjica. Ovo je prilika za sve učesnike da steknu nova poznanstva i znanja.

Izvor: http://infoliga.rs

ALBUM

Ostavi Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.