fbpx

Akademija omladinskog turizma

Како би представила Србију као земљу великог туристичког потенцијала, организација „Србија за младе“ је, комбинујући знања из економије, туризма, културе, информационог технологија и креативног дизајна направила искорак ка другачијој перцпецији Србије као динамичне, атрактивне и изазовне земље.

У претходних осам година успешног рада постали су најзначајнија организација која промовише српске туристичке потенцијале младима у Србији. Са преко 7.900 чланова у 2018. години, 110 организованих туристичких обилазака Србије у којима је учествовало преко 4.500 младих људи из Србије и региона, организација „Србија за младе“ је изградила људске и организационе капацитете које жели да стави у сврху даљег развоја и позиционирања Србије као атрактивне дестинације.

Пројектом „Академија омладинског туризма“ 1 организација „Србија за младе“ жели да направи искорак у свом доприносу промоцији Србије. Поред дугогодишњег искуства у промоције постојеће понуде, пројектом жели да пружи помоћ младима у стварању својих производа на пољу туризма и креативних индустрија. Стога, пројекат је осмишљен као предузетничка школа кроз коју ће 15 тимова из целе Србије добити прилику да развијају своје предузетничке идеје уз помоћ неких од најистакнутијих стручњака на пољу туризма и креативних индустрија у Србији. Најбоље предузетничке идеје ће добити подршку стручног тима организације „Србија за младе“ док ће по реализацији своје идеје бити укључен у мрежу организације и у стандардну понуду дестинација које посећују или производа које користе млади приликом путовања са „Србијом за младе“.

Циљну групу пројекта представљају три категорије младих – студенти завршних година основних и мастера студија, млади незапослени као и млади професионалци који желе да искористе своје стечено искуство и капитал да развијају туристичке производе и капацитете у Србији. Посебан акценат на пројекту ће се дати на делове Србије који имају велики потенцијал за даљи развој и позиционирање на мапи значајних туристичких дестинација у Србији. Пројекат је осмишљен на својим тренинг програмом обухвати млади који имају предузетничку идеју или су до годину дана од оснивања своје компаније. Прва активност на пројекту ће бити организација око 20 Инфо дана у целој Србији који имају за циљ да младима представе циљеве и активности на пројекту као и да их позову на отворени конкурс како би пријавили своју идеју. Сваки Инфо дан ће садржати и презентацију од стране организационог тима како би младима представили како је сама организација за осам година напредовала до тренутног нивоа као и друге примере добре праксе на пољу туризма или креативних индустрија. Учесници пројекта ће бити одабрани првенствено из одабраних фокус градова у којима ће бити одржани Инфо дани. Пројектом је предвиђено одржавање Инфо дана у следећим градовима :

• Бајина Башта • Београд • Бор • Зајечар • Ириг • Кладово • Књажевац • Крагујевац • Краљево • Неготин • Ниш • Нови Сад • Пирот • Рашка • Сјеница

Након одабира 15 тимова на конкурсу, сви учесници ће отићи на петодневну Академију омладинског туризма на Гочу где ће присуствовати интензивном тренинг програму намењеном да помогне тимовима да значајно унапреде своју идеју и буду знатно ближи имплементацији своје идеје. Тренинг програм ће се састојати од стручних предавача који ће покривати организационе и финансијске аспекте започињања предузетничког посла са посебним освртом на туризам и креативне индустрије, док ће тимови имати прилику да слушају предаваче из праксе који ће им пренети своје искуство у развоју својих производа и услуга. Поред стручних предавања, организациони тим ће одвојити довољно времена за консултације тимова са свим предавачима како би у току Академије могли да унапређују своју предузетничку идеју и остварују прве професионалне контакте. Планирано је да се Академија одржи у последњим месецима 2019. године како би тимови могли да се припреме за аплицирање на државне и европске фондове намењене самозапошљавању и започињању свог бизниса кроз субвенције, набавку опреме, подстицања извоза и слично. Знање и вештине које су добили присуством на Академији, тимови ће искористити да унапреде своје пословне идеје, преточе их у бизнис планове, и доставе их организационом тиму „Србије за младе“. На основу постигнутог напретка, залагања на Академији и посвећености ка реализацији развоју свог производа или услуге, организациони тим „Србије за младе“ ће одабрати пет тимова којима ће наставити да пружа стручну подршку у циљу унапређења предузетничке идеје на пољу туризма или креативних индустрија. Након успешне имплементације своје идеје, изабрани тимови ће бити укључени у мрежу организације „Србија за младе“ како би посредством великог броја чланова организације стекли своје прве клијенте. Организација би промовисала одабране туристичке производе или дестинације и уврстила их у своју стандардну понуду активности коју реализује у 2020. години. На тај начин ће тимови добити лакши приступ тржишту као и поузданог партнера који ће их водити на путу ка успеху!

Ostavi Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.